
Aloin omatomisesta noudattaa FODMAP-ruokavaliota ja varsin nopeasti huomasin kuinka vatsa rauhoittui ja olo muuttui kauttaaltaan paremmaksi. Työterveyslääkäri suositteli ravitsemusterapeutille hakeutumista, mutta koska työterveyden puolesta sellaisella ei ollut mahdollista päästä en koskaan saanut aikaiseksi hakeutua vielä uudestaan lääkäriin YTHS:lle tai yksityiselle. Iso apu FODMAP-ruokavalioon tutustuessa oli Pronutritionist-blogista ja muutamista muista kirjoituksista. Nykyisin syön paljon kasviksia, juureksia, marjoja ja maitotuotteita ja niiden kanssa lihaa, kalaa kanaa ja munia sekä jonkun verran hedelmiä, kauraa, riisiä, kvinoaa, perunoita ja maissia. Syön siis varsin monipuolisesti ja varmasti huomattavasti terveellisemmin kuin vaikkapa kaksi vuotta sitten.
Olen noudattanut FODMAP-ruokavaliota nyt noin yhdeksän kuukautta ja eron entiseen kyllä huomaa, vaikka FODMAP-hiilareita on tänä aikana tullut syötyä satunnaisesti sekä tietoisesti, että vahingossa. Erityisesti gluteeniviljat ovat heikko kohtani ja niihin sorrun aina välillä, enimmäkseen pizzan ja ruisleivän himoissani. Repsahdukset tuntuvat tapahtuvan noin kolmen kuukauden välein, eli ilmeisesti neljäsosavuosittain pitää minun muistuttaa itseäni siitä miksi se jauhopussi kannattaa ihan oikeasti pitää kiinni. Että ihminen voi olla tyhmä ja sitä rataa.. Jännintähän tässä on, että samanlaisia repsahduksi ja laskelmoituja riskejä ei oikeastaan tapahdu muiden kiellettyjen aineiden kohdalla, ainoastaan gluteeniviljojen. Ehkäpä tämä kertoo siitä kuinka pahasti koukuttavia gluteeniviljat oikeasti ovat.
Vaikka en löytänyt karppauksesta apua vatsaongelmiini jotain ensimmäisestä karppauskokeilusta kuitenkin jäi käteen. Siirryin lähes kaikissa maitotuotteissa täysrasvaisiin, lopetin rypsiöljyn käyttämisen ja vähensin hiilihydraatteja. Kevyttuotteet heitin romukoppaan enkä ole niitä sen koommin kaivannut. 80% Oivariini vaihtui voihin, banaanijogurtti turkkilaiseen jogurttiin marjoilla ja 17% Oltermanni alkuperäiseen. Ainut poikkeus ovat 15% ruokakerma jota tulee edelleen käytettyä silloin sun tällöin ja maitorahka, josta on vaikea löytää täysrasvaista versiota hylana tai laktoosittomana. Sain myös miehen vaihtamaan rasvattoman maidon täysmaitoon ja kananmuniakin meillä syödään huimasti enemmän kuin aikaisemmin.
Ensimmäinen karppauskokeilu kaatui siihen, että söin paljon ruoka-aineita jotka kyllä ovat vähähiilihydraattisia, mutta joista minun suolistoni ei tykkää. Nyt olen miettinyt pitäisikö karppaamista sittenkin kokeilla uudestaan. Käytännössä se tarkottaisi sitä, että supistaisin ruokavaliotani vielä entisestään ja heittäisin totaaliset hyvästit ainakin perunalle, maissille, riisille, gluteenittomalle näkkileivälle ja quinoalle (ja maitosuklaalle jota nyt ei muutenkaan pitäisi syödä…). Kaurapuuron voisin mahdollisesti vielä jättää kuvioihin. Toisaalta tahtoisin kokeilla karppaamista ihan tosissaan ja kunnolla, mutta toisaalta ruokavalion supistaminen nykyisestä tuntuu aika hurjalta ajatukselta. Kypsyttelen ajatusta edelleen ja katsotaan mihin tulokseen tulen. Karppaamisen lisäksi paleo- ja paleo-paimentolais -ruokavaliot ovat alkaneet kiinnostaa enenevässä määrin. Millaisia kokemuksia teillä on ruokavaliomuutoksista?
Jatkan tätä kokeilua kaikkien tekstien julkaisemisesta yhdessä blogissa. Kommentteja puolesta ja vastaan otetaan vastaan 🙂
Mielenkiintoinen juttu. Vähän samantyyppisistä vatsaoireista kärsin itsekin eikä tämä kesäloman epäsäännöllinen ruokailu auta siihen. Söin tuossa maustettua grillikanaa ja 7t koski mahaa…niin paljon että luulin että pitää lähtee sairaalaan. Itse olen huomannut minulle sopivan parhaiten se kolmen tunnin välein syönti Jutan dieetin tyyliin. Ainut on maitorahka jota ei maha tunnu kestävän ilman turvotusta. Siitä kun ei ole edullista hyla vaihtoehtoa ja vähälaktoositonkin turvottaa.
Yritin pärjätä kasviksilla mutta ei…alkaa heikottaa joten en sitä karppaamista halua aloittaa koska en voi luopua leivästä. Hiilareita ei voi laskea liian alas kun ei yksinkertaisesti jaksa, alkaa heikottaa. Karppaus varmasti sopii monille mutta ei se meillä toimi…jos minun pitää perunat ja makkarakastikkeet miehelle tehdä niin mitäs itse syön? Liian kallista rueta kantamaan kaupasta kahta eri ruokavalion ruokia ja rueta miettimään mitä saa syödä ja mitä ei. Ja jos jääkaapissa on miehen lihapiirakoita yms. niin en voi olla niistä erossa ;D kun toinen syö mitä sattuu niin on tosi hankala yrittää itse syödä hyvin.
Kun vaan pysyn erossa herkuista, syön säännöllisesti, juon paljon vettä ja liikun niin olo on hyvä. Tuntuu että ennen syöminen on helppoa, nykyään tosi vaikeaa. Eikä näitä ongelmia ollut ennen, tekeekö se tämä ikä 😀 kunhan kesäloma on ohi niin pitää taas ottaa itseään niskasta kiinni 🙂 Jutan ruokavaliota aloin noudattaa silloin vuosia sitten ja laihduinkin sillä paljon. Otin myös liikunnan säännölliseksi osaksi elämää. Nämä muutokset ovat jääneet pysyviksi josta olen tosi tyytyväinen 🙂
Huomasitko katsoa mitä kanan marinadissa oli? Aika usein marinadeissa on mm. fruktoosia tai glukoosisiirappia tai glukoosia. IBS-vatsalle ei yleensä fruktoosi sovi ja glukoosin ja glukoosisiirapin kanssa saattaa olla sama koska ne valmistetaan vehnästä. Mulla oli kesäkuussa ja heinäkuussa taas ihan selitämättömiä vatsavaivoja joiden syyksi osoittautui juurikin tuo glukoosisiirappi ja glukoosi jota olin tietämättäni syönyt lonkeron, siiderin, marinadien ja jäätelön muodossa. Taas kerran sitä oppi miten ihan kaikki tuoteselosteet pitää lukea kunnolla jos haluaa tietää mitä suuhunsa laittaa.
Me syödään miehen kanssa aika pitkälti ihan samaa ruokaa molemmat, mutta muutamalla pienellä erolla. Mies juo punaista maitoa, syö ruisleipää ja välillä haluaa lisukkeeksi perunaa, jota itse yritän syödä nykyisinkin vähä vähemmän. Onneksi minä olin meillä se, joka oli aina enemmän valkoisen viljan perään joten sitä meiltä ei löydy enää ollenkaan. Makkarakastike on muuten helppo tehdä gluteenittomata ja ibs versiona niin, että molemmat voi sitä syödä ja jos ei halua perunaa ainahan samaan kattilaan voi laittaa toiselle perunoita ja toiselle juureksi ja kasviksia höyryttymään 🙂 Mä en ole oikeastaan kokenut uutta ruokavaliota vaivalloiseksi tai hankalaksi, hankaluus tulee oikeastaan siitä, että ei aina tajua missä kaikessa esimerkiksi voi olla soijaa tai vehnää, ajan kanssa sitä kuitenkin oppii. ”Pahoista” ruoista on helppo kieltäytyä kun huomaa kuinka paljon ne vaikuttaa omaan oloon (paraskin puhuja minä kolmen kuukauden välein repsahtelija 😉 enimmäkseen osaan kyllä olla erossa kaikesta ”pahasta”).
Itse ostan aina maustamattoman, nyt oli mies asialla tuon kanamarinadin kanssa. Kaikkea skeidaa ne sisältää. Enhän mä siideriäkään juo oikein ollenkaan, se kun turvottaa ja tuo tukalan olon.
Olen oikeasti epäillyt tuota ärtyneen suolen oireyhtymää ja yritän vähän vältellä sitä mikä ärryttää. Aina sen muistaa kun sortuu johonkin!
Mulle se oma ruokavalio on helppo kun jos kokkaan vain itselleni niin se on paistettua jauhelihaa tai kanaa kera wokin tai vihannesten. Mies vaatii enemmän 😀 näitä juttuja on mielenkiintoista lukea. Hyvä että sinä löysit avun oikeasta ruokavaliosta!
Mulla onneksi ei (ainakaan vielä) alkoholi aiheuta vatsaoireita, kunhan muistaa katsoa, että siinä ei ole glukoosisiirappia. Jos eipäilee IBS:ää kannattaa kokeilla tuota fodmapia vaikkapa muutaman viikon-kuukauden verran. Tässä on hyvä lista jolla on helppo lähteä liikkeelle: http://www.terveystalo.com/References/ClubTerveys/Artikkelit/Vaivaako-vatsa/
Kun on tarpeeksi pitkään syönyt ”oikein” pienet satunnaiset ”repsahdukset” ei ole ollenkaan niin katastrofaalisia vatsan kunnon kannalta, ainakaan mulle. Toki sen aina huomaa jos on syönyt jotain kiellettyä, mutta pieninä määrinä ja harvoin se ei ole yleensä niin paha asia 🙂
Mulla on turvotus ja huono olo tullut ihan puhtaasti liiasta leivän syönnistä. Eilenkin söin Absilla rukiisen patongin ja rossossa jonkun kanafocaccio (väärinkirjoitus kunniaan!) leipäsysteemin ja ai että kun turvottaa vieläkin! Leipä on mulla se joka turvottaa, samoin kuin vaaleat pasta-tuotteet. Yleensäkin liika hiilareiden (etenkin vaalean viljan) ja gluteenin syönti saa mun vatsan sekaisin. Ympärillä olevat ihmiset ei vaan sitä meinaa tajuta ja ostaa aina mitä sattuu ja syövät niin päin persettä kuin vaan osaavat, yritäpä siinä vastustaa kiusausta kun muut syö pitsaa ja itse menet salaatilla 🙂
Tästä ei ole kuin suunta ylöspäin.
hanna
http://www.hannamariav.com
Olisi ihan kamalan helppoa jos ongelmat johtuisi pelkästään viljoista, mutta kun ei. Saman turvotuksen saan aikaan sekä fruktoosilla tai kaalilla että viljoilla ja sienet on ihan pahimpia, niiden kanssa ei edes mikään turvotus riitä. Toki huomaan sen, että hiilaripitoinen ruoka turvottaa vähähiilarista enemmän, mutta turvotus on erilaista ja vähäisempää kuin noiden fodmap-ruokien kanssa. Jännää sisänsä, että nyt kun olen pitänyt ruokavaliota mahdollismmaan ”puhtaana” fodmapeista on vatsani alkanut sietää gluteeniviljoja aavistuksen paremmin ja laktoosinkaan kanssa ei ole samanlaisia ongelmia. Tämä kertoo siitä miten IBS:n kanssa nimenomaan se fodmap-kuorma on tärkein, eli pieni määrä jotain ei haittaa, mutta iso näärä fodmapeja on ongelma.
Piti googlettaa tuo IBS, mutta ei minulla sitä varmaan ole, kun ei ole varsinaisesti vatsakipuja tai turvotusta. Minulla on vain närästystä (refluksia) ja joskus ilmavaivoja, jos syön paljon raakaa kaalia ja papuja. Ruokavalion muutoksella refluksi-oireet ovat vähentyneet, jätin esim. pois happamat maitotuotteet (lopputulemana olen aika lailla vegaani) ja omenat. Ruisleipääkin pitäisi vältellä, mutta se on heikkouteni. Ja jos erehdyn juomaan siideriä, niin rintakehässä on kauhea tunne koko yön, vaikka ottaisin lääkettä. Maitohappobakteerit ovat myös vähentäneet oireita. Käsittääkseni joillakin ne auttavat myös sinun vaivaasi?
IBS oireet voi olla hyvin monenlaisia ja erimerkiksi turvotusta ei mun ymmärtääkseni tarvitse kaikilla on. Toki ravintoon liittyviä vaivoja on paljon muitakin ja kaikki ei selity IBS:llä. Happamat ruoat ja nimenomaan juuri aiheuttaa närästystä ja refluksi-oireita?
Maitohappobakteereita syön kyllä, mutta en ole huomannut niiden pahemmin auttavan IBS oireisiin. Paras apu on olla syömättä asioita jotka tietää ongelmallisiksi. Mun ongelmat johtuu todella selkästi siitä mitä laitan suuhuni ja kun fodmap-hiilareita sisältävät ruoka-aineet jäättä syömättä on olo todella paljon parempi.
”Happamat ruoat ja nimenomaan juuri aiheuttaa närästystä ja refluksi-oireita?”
Niin, vaikka onhan se myös yksilöllistä. Esim. tomaateista en ole itse huomannut mitään vaikutusta, vaikka ne ovat yleensä vältettävien listalla. Sekin myös vaikuttaa, minkä kanssa mitäkin syö. Raa’at porkkanat yksinään ovat ok, mutta jos juon ensin kahvia ja syön sitten porkkanan, niin ei hyvä.
Voisikohan tuossakin olla kyse siitä, että monta ärsyttävää asiaa aiheuttaa sen, että ärsytyskynnys ylittyy ja oireita tulee? Jostain yhteisvaikutuksesta tuossa tosiaan varmastikin on kyse.
Itsellä ei onneksi närästystä ole, mutta olen muutaman kerran saanut tulehduskipulääkkeistä niin hirvittävät närästyksenkaltaiset oireet, että oksat pois.
Tuli tuosta tulehduskipulääkkeistä mieleen että olen joutunut syömään niitäkin hirvittävät määrät tässä puolen vuoden sisään. Piti tyyliin kontata apteekkiin hakemaan jotain maitohappobakteeria kun turvottivat mahan ja kivut oli sietämättömät. Kun se leipä ja vilja ei mulla turvotusta tee mutta kahvi, lääkkeet, maustettu ruoka, maitotuotteet…lista on aika pitkä. Siksi arastelen syödä missään kylässä jos tulee maha kipeäksi. Turvallisin on pysyä omissa tutuissa ruoissa ja sehän mulle on parasta jo painonhallinnan kannalla. Olen ihastunut Speltti näkkäriin, muutenkin näkkäri tuntuu olevan hyväksi. Onko sulla Heidi speltti saa syödä-listalla? Se tuntuu olevan sopiva jos on mahaongelmia.
Speltti pitäisi ilmeisesti sopia, mutta en ole sitä vielä saanut aikaiseksi kokeilla, on kyllä ”testaa näitä” -listalla 🙂
Puolesta! 🙂
🙂
Kiva kun olet saanut vatsavaivat kuntoon! Mielenkiinnosta kysyn, että oletko nähnyt ruokavaliolla olevan vaikutusta veresi rasva-arvoihin? Tietenkin liikunta tasapainottaa niitä, mutta seurailetko kolesterolia yms kun kovan rasvan määrä on lisääntynyt? Hauskaa loppukesää 🙂
Täytyy nolona tunnustaa, että rasva-arvoja ei ole tullut mitattua ollenkaan. Ei ennen tätä ruokavaliota eikä nyt myöhemminkään. Olisihan se hyvä käydä nuo mittauttamassa, mutta on tununut jotenkin pöhlöltä ja tarpeettomalta näin nuorena, vaikka eihän se niin tietysti ole.
Oman ruokavalion kanssa pitäisi tsempata, paljon. Mullakin kun on näitä terveysongelmia ollut, niin parhaiten oireisiin on vaikuttanut täysi raaka-ruokailu. Mutta monille IBS:a potevalle se ei tosin välttämättä sovi, etenkin jos koostaa isosta määrästä vihanneksia. Hyvin yksilöllistä tuntuu kaikki olevan. 🙂 Kun vaan saisi itsensä raiteilleen taas.
Raakaruoka on kyllä mielenkiintoinen konsepti sekin, itse en siihen osaisi/uskaltaisi lähteä. Mutta tärkeintähän on, että löytää sellaisen tavan syödä joka on itselle paras.
Heh, hauska sattuma että kirjoitettiin karppaus-aiheinen juttu samana päivänä 🙂
Tsemppiä sen kaikkein sopivimman ruokavalion löytämisen tiellä, ei ole kyllä millään lailla simppeleitä nämä ravintohommat jos on yhtään herkkyyksiä tai taipumusta riippuvuuteen… :/ Tiedän _niin_ tuon gluteenivilja-addiktion tunteen, se on ihan käsittämätön, vielä pahempi kuin makeanhimo (mun kohdalla).
Tosiaan! Tämä on ollut luonnoksissa jo hetken ja nyt sain viimein sen julkaisukuntoon. Kävinkin sunkin jutun jo lukemassa 🙂
Mulla makeanhimo on ehkäpä vielä pahempi koska siihen mulla ei ole mitää pakkoa tai terveydellistä syytä. Gluteeniviljat aiheuttaa niin selkeitä oireita joten useimmiten pystyn niitä välttelemään, mutta tosiaan aina välillä kuppi menee nurin ja sitten taas aloitetaan uudestaan.. Tasapainoiluahan tämä on ja asioiden opettelua.
Voi olla, että kallistun lopulta jonnekin paleo-paimentolais-linjalle, vaikka eipä se karppauksesta paljoa eroa, enimmäkseen kai sallivamman asenteen kohdalla hedelmiin. Paleo kuullostaa aika hurjalta ja radikaalilta ratkaisulta kun maitotuotteetkin pitäisi vielä jättää pois..
mielenkiintoisia pohdintoja! itsellänikin on välillä ollut täysin invalidisoivia ja mystisiä vatsaoireita, joten tiedän miten kurja on tällainen vatsavammaisen tilanne. olen kanssa epäillyt tuota ibs:ää itselläni mutta lääkäriltä ei ole liiemmin ymmärrystä herunut…
itse olen, yllättävää kyllä, saanut oireet kuriin rankan liikunnan avulla ja jättämällä alkoholin pois. en tiedä, miksi liikunta vaikuttaa niin voimakkaasti vatsan hyvinvointiin, tai onko se edes niin vai kyse jostain sattumasta, mutta kyllä niillä selvä yhteys tuntuisi olevan. ehkä kyse on jostain aineenvaihdunnan ilmiöistä, en tiedä. olen myös kokeillut karppaamista mutta mulla se ei todellakaan toimi, ja suhtaudun skeptisesti siihen. itseäni nykyisenä voimailijana kiinnostaa ensisijaisesti hyvinvoinnin ja voiman kannalta paras ruokavalio, joka ei ainakaan itselleni, eikä nähdäkseni vahvan tutkimusnäytön perusteella kenellekään muullekaan, ole vhh. kannattaa lukea juha hulmin blogia, siellä on mun mielestä erittäin hyviä tekstejä myös ravitsemuksesta. mutta joka tapauksessa, jos liikuntaa harrastaa, kannattaa tosiaan miettiä tarkkaan millaista ravintoa kroppa tarvitsee… toivottavasti löydät hyvän ruokavalion ja pääsisit eroon vatsakivuista lopullisesti 🙂
sori jos kommentti on vaikeaselkoinen, täällä sitä taas ollaan todistamassa alkoholin vaikutusta vatsan oireiluun… vaikkei paljoa ryyppäisi niin seuraavina päivinä esim. kaalit ja parsakaali sitten ovat pahinta mahalle, vaikka normaalisti niitä olenkin taas alkanut sietää.