
En yleensä postaa kahta lifestylepostausta peräkkäin, tai edes kahta postausta päivässä, mutta olen pyöritellyt tätä luonnosta jo kuukauden päivät ja nyt viimein on sellainen olo, että tämä postaus on ihan pakko saada ulos.
Olen täällä ja ja myös lenkkipolunkin puolella avannut hiukan terveyshistoriaani ja nyt seuraa taas yksi sellainen avautuminen. Olen pääkaupunkiseudulla asuessani ravannut lääkärissä aivan tuhottomasti. Milloin päänsäryn/migreenin, vatsavaivojen, hartiajumien ja flunssien takia. Ehdottomasti eniten lääkäriaikaa on vienyt erilaiset hengitystieinfektiot, eli ne flunssat. Olen viimeisen parin vuoden aikana parantanut elintapojani todella paljon ja sen ansiosta muunmuassa paino on tullut alas ja päänsäryt ovat vähentyneet. Toivoin, että paremmat elintavat olisivat vaikuttaneet myös alituiseen flunssien sairastamiseen, mutta toisin on käynyt..
Viime syksy ja tämän vuoden alku ovat olleet erityisen pahoja. Sairastin kesäkuussa kesäflunssan ja suurin osa syksyä meni flunssaa potiessa. Loppuvuodesta ehdin olla hetken terveenä kunnes joulupäivänä tulin taas kipeäksi. Sairastuin ilmeisesti influenssaan ja siitä asti seuraavat kaksi kuukautta olinkin putkeen sairaana. Köhin, niistin, körhin, olin kuumeessa ja söin kaksi antibioottikuuria. Helmikuun lopussa, toisen antibioottikuurin jälkeen, elämä alkoi viimein näyttää valoisammalta. Tunsin itseni ihan oikeasti terveeksi. Pääsin, jopa niin pitkälle, että maaliskuun ekalla viikolla aloitin kuntosaliharrastuksenkin uudestaan.

Sitä iloa ehtikin sitten kestää kolmisen viikkoa kunnes viime lauantaina saunan jälkeen minulle tuli kummallinen olo, ihan sellainen kuin olisin taas tulossa flunssaan. Sunnuntai-iltaan mennessä flunssa oli paukahtanut oikein kunnolla päälle. Tätä kirjoittaessa vieressäni höyryää Finrexin-muki ja toisella puolella on kasa niistettyjä nenäliinoja.
Olen viimeiset vuodet ollut todella väsynyt, tuntuu, että mikään määrä unta ei riitä. Ihan sama nukkuuko yössä 7h vai 9h, herääminen on aamulla aivan yhtä hankalaa ja vaikeaa. Heräämisen meneen tuhottoman pitkään, usein vasta noin 2h sängystä nousemisen jälkeen tuntuu, siltä, että olen oikeasti heräillä ja jollain tapaa virkeä. Etenkin tämän vuoden aikana minusta on tullut myös kuiva korppu. Kädet, kynsinauhat ja omalta osaltaan myös kropan iho on aina ollut enemmän ja vähemmän kuiva, mutta nyt myös kasvojeni iho on alkanut kuivua. Etenkin silmänympärykset ja silmäluomet ovat todella kuivat ja ihoon on alkanut etenkin talvikuukausina ilmestyä hilseileviä länttejä.
Minusta on tullut vilukissa. Ennen pompin sisällä kesät talvet paljain jaloin, mutta nykyisin en osaa kuvitellekaan nukkuvani ilman villasukkia. Mies on alkanut huomautella kylmistä käsistäni, etenkin illalla nukkumaan mennessä kädet on usein jääkylmät. Sohvalla telkkaria katsoessa minulla on aina viltti. Kummia kylmiä väreitä tulee aina välillä. Ruumiinlämpöni on alhainen, aamulämpö on alle 36 astetta kainalosta mitattuna eikä se illallakaan ole paljon sen yli.

Kaikkea muutakin jännää pientä kremppaa on myös. Kieleni on turvonnut, kielen reunoilla on selkeät sahalaitaiset painaumat alahampaista. Todella ikävä elohiiri (johon edes magnesium ei tunnu pahemmin auttavan) on vaivannut minua joulukuun lopusta asti. Olen viimeisen puolen vuoden aikana sairastanut ensimmäiset silmätulehdukseni ikinä. Fodmap-ruokavaliolla olen saanut vatsani varsin hyvään kuntoon, paitsi ummetuksen osalta. Sitä siis on edelleen. Paras apu suolen toimintaan on säännöllisesti joka aamu juotu chia-geeli, mutta kun tahtoisin, että vatsani toimisi normaalisti ilman vippaskonsteja. (tmi, I’m sorry..)
Olen lopen kyllästynyt kuulemaan lääkäreiltä, että on aivan normaalia olla muutaman kuukauden välein kipeänä. Mutta toisaalta, kun tutkimuksista huolimatta mitään varsinaista vikaa ei löydy, mitä muutakaan he voisivat sanoa. Kilpirauhasen vajaatoiminta olisi selittänyt monta oiretta, mutta kun nekin arvot olivat ihan viitteissä. B-vitamiinitasoni oli aavistuksen alhainen, mutta viitteissä sekin. Ehkä olen vain tulossa vanhaksi.. Siihen isoon kolme nollaan kun on enää vajaa vuosi aikaa.
En ole koskaan ollut innokas lisäravinteiden popsija, mutta koska nyt tuntuu, että kaikkia keinoja tarvitaan, olen viime syksystä asti popsinut d-vitamiinia, magnesiumia ja sinkkiä. Lisäsin joukkoon myös b-vitamiinin helmikuun lopussa. Mieleni tekisi sanoa, että b-vitamiinitabu olisi vähän helpottanut väsymystä, mutta voi hyvin olla, että kevään tuleminen ja lisääntynyt valokin on tehnyt tehtävänsä.
Toisinaan on sellainen olo, että tekisin, vaikka mitä ollakseni terve alituisen puolikuntoisuuden sijaan, mutta eipä tässä lopulta muu auta kuin sinnetellä, toivoa ja parasta ja kyntää läpi elämän hammasta purren. Pelkästä flunssasta viuruttaminen tuntuu myös todella tyhmältä ja naurettavalta, moni muu kun kamppailee ihan oikeiden ja vakavienkin sairauksien kanssa..
Huomenna palataan taas kevyempiin aiheisiin, eli kosmetiikkaan 🙂
p.s. Loppuun vielä hiukan ällö kuva ihan viimeisimmästä terveyskummallisuudesta, joka on vesikellomainen rakkula oikean silmän sidekalvossa. Yleislääkäri ei osannut sanoa rakkulalle syytä ja määräsi antibioottivoidetta ja käski mennä silmälääkärin juttusille mikäli rakkula ei loppuviikkoon mennessä parane.
tiiätkö, kuulostaa melkein multa kun mulla diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Se vaikuttaa ihoon, hiuksiin, immuniteettiin, kylmät kädet ja jalat, jatkuva väsy jne. Vilho Ahola töölön mehiläisessä on mua hoitanut ja alan expertti. Käy vaikka juttelemassa.
Kiitos vinkistä, täytyy pitää lääkäri mielessä ja pistää visiitti harkintaan, mikäli tämä ruljanssi edelleen jatkuu.
Helmikuussa kun kilppariarvot mitattiin olivat ne kuitenkin täysin viitteissä. TSH oli 0.98 (0.3-4.5) ja T4V 14 (10-21). Kuullostaa ehkä kamalalta, mutta olin melkeinpä pettynyt täysin normaaleista arvoista, olisi nimittäin ollut helpotus jos labrakokeista olisi löytynyt jokin selkeä selitys ja ratkaisu. Juuri nyt oloni on ehkä aavistuksen luulotautinen 😉
Vaikka kilppariarvot näyttäiski olevan normaalien rajoissa niin sun oireisto selkeästi viittais siihen suuntaan. Suomessa noi viitearvot on aika laajat verrattuna muihin maihin.. Ehkä endokrinologiaan erikoistunut lääkäri vois vielä ottaa kantaa ?
Mää oon toki vaan hoitaja, mut mun kokemuksen mukaan kilpparin ongelmat saattaa oireilla vaikka labrat oliski kunnossa. Hyvälle ystävälleni aloitettiin muutama kk sitten Thyroxin pienellä annoksella vaikka arvot oliki viitearvojen sisällä, toki alarajoilla. Hänen vointinsa on kohentunut huomattavasti ! 🙂 Tsemppiä hirveästi, toivottavasti kesä tuo helpotusta tullessaan 🙂
Olen lukenut kilpparijuttuja paljon ja törmännyt tosiaan siihenkin, että aina viitteissä olevat arvot ei ole takuu siitä, että ongelmia ei olisi. Mulla vaan kuitenkin oli nuo arvot niin napakasti viitteissä, että ainakaan tällä hetkellä mulla ei oikein ole paukkuja lähteä hakemaan toista mielipidettä. Kilppariasiat kuitenkin pidän edelleen mielessä ja mietintämyssyn alla.
Tosiaan niinkuin Sara sanoo, viitearvot ei aina kerro koko totuutta. Toinen on se että kun lisämunuaiset uupuu edes vähän joka usein on kilpparin kanssa samalla… Pakko lisätä tohon oirelistaan että mulla oli elohiiri monta vuotta silmässä. Ihmettelin sitä aina kaikille. Ja sekin katos lääkityksen myötä, kuten ihme hiki puuskat ja kolotukset vaikka ei ollut salilla treenamassa. Paljon pikkujuttuja siis.
Kilpparilabroihin muuten vaikuttaa oleellisesti se, mihin aikaan päivästä ne otetaan ja kuinka nopeasti heräämisen jälkeen. Itse olen luikkinut aina niin nopeasti heräämisen jälkeen labraan kuin vain suinkin, mulla tosin oli TSH yli viitteiden ja tokalla labralla se huiteli jo niissä lukemissa, että sain thyroksiinit.
Oletko muuten kokeillut pakuria? Luin jostain, että Anne Kukkohovi olisi saanut sen ( + d-vitamiinin )avulla poskiontelotulehduskierteen kuriin? Kuivaan ihoon voisi helpotusta tuoda mustaherukansiemenkapselit, niillä on ihan tieteellistä tutkimustakin taustalla!
Mulle itselleni tuli uutena tietona se, että esim. hoitamaton angiina voi aiheuttaa reuman :O
Mutta toivotaan, että olosi helpottaisi!
Mulla otettiin labrat muistaakseni joskus 11-12 välillä ja tosiaan aika monta tuntia heräämisen jälkeen. Kysyin tästä hoitavalta lääkäriltä ja hänen mukaansa tulos on kuitenkin luotettava. Tiedä sitä sitten. Hiukan kyllä tuota epäilin.
Mulla on elohiirtä tosi usein, useimmiten silmissä, mutta on ollut myös ylähuulessa ja välillä muuallakin kropassa. Ylähuuli ja silmä on olleet ne pahimmat.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/11/kilpirauhasen-vajaatoiminta-ei-nay-aina-testeissa täällä toinen kilpparivaivainen huutelee että kovasti kuulostaa vajikselta. Se ei tosiaan näy aina testeissä koska Suomessa ei jostain helvetin syystä testata kaikkia kilpparihormoneita, vaan ainoastaan ne ”tärkeimmät”. Suosittelisin etsimään (vaikka yksityisen) lääkärin, joka suostuis aloittamaan sulle tyroksiinihoidon kokeeksi – siitä kun ei oikeastaan mitään haittaa ole. Mä oon sairastellut ihan hirveästi nyt raskauden aikana, kun arvot on heitelleet miten sattuu ja varmaan kerran kuussa ollut flunssassa, viikon kerrallaan, kun kilppari ei suostu nostamaan kuumetta niin sitten tauti pitkittyy. Mulla oireina milteipä kaikki mitä sullakin, plus että paino ei laske vaikka söis tai ois syömättä mitä tahansa. Aionkin nyt tän raskauden jälkeen etsiä käsiini pätevän lääkärin, joka sais mun KAIKKI arvot kohdalleen, että pääsisin taas normaalipainoon ja tää helvetin jatkuva väsymys poistuis. Toivon että sulle selviää, mistä on kyse, oli se sitten mitä hyvänsä 🙂
Kiitos tuosta linkistä! Toivottavasti myös sinä saat avun!
Hrr.. Miulla on aina näpit jäässä ja alhainen ruumiinlämpö (ihan normaalia miulle), tosin joskus sormet kuumuu ihan syyttä 😀
Sairauskierre on kyllä mälsää, itsehän olin aina kun työharjoittelujakso tmv. alkoi, niin aina alussa kipeänä, mutta ihmeen kaupalla viime harjoittelupaikan kohdalla näin ei ollut, vaikka siellä pyöri asiakkaita jos minkälaista ja tietenkin kaupassa tulee niitä lämpötilanvaihteluja.
Äidillä on marras-joulukuusta asti ollut elohiiri oik. silmässä, välillä pistäytyy vasemmassa. Ja käyttää silmätippoja, viime silmälääkäri käynnillä oli lääkäri huomannut jotain näppylöitä silmässä ja perjantaina on sitten röntgen. Saa nähdä, että mitä ne sieltä sitten sanoo.
Mulla on myös ihan muksusta asti ollut alhainen ruumiinlämpö, mutta tämä sormien ja varpaiden paleleminen on ihan jotain uutta. Ei mulla ennen samalla tavalla kylmä ole ollut.
Toivottavasti äitisi tutkimukset menee hyvin!
Työskentelin 10 vuotta työpisteessä, jossa luulin, että kaikki on hyvin. Vatsavaivoja ja lopuksi reilu 3 vuotta sitten alkaneet silmäluomien ihottumat vaivasivat, mutta luulin niiden kuuluvan elämään. Nyt olen ollut tuosta tilasta poissa n. 6 kk. Päivittäiset vatsavaivat ovat poissa. Silmäluomi-ihottuma on kokonaan poissa, nyt voi taas käyttää silmämeikkejä 🙂 Nyt ymmärrän, miksi työterveyslääkäri aikanaan sanoi, että toiset ovat herkempiä kuin toiset. Työpisteen arvot olivat hyväksytyt, mutta … en ollut ainut.
Onneksi oireillesi löytyi selitys ja ne paranivat. Näitä rohkaisevia tarinoita on aina mukava lukea!
Sairauskierre kuulostaa tosi mälsälle. Ethän altistu kotona/koulussa/töissä homeelle tai muille haitallisille mikrobeille? Itselläni jatkuvaan ihon kuivumiseen ja flunssa-poskiontelontulehdus-silmätulehdus kierteeseen löytyi syy kun paljastui että työpaikallani oli kosteusvaurio joka osoittautui niin vakavaksi että tilat menivät käyttökieltoon tutkimusten jälkeen. Vaihdettuani työpaikkaa myös oireet hävisivät. Mielestäni EI ole normaalia olla jatkuvasti kipeänä vaikka itsekin aloin jo pitää jatkuvaa sairastelua osana tavallista elämää.
Johtuipa oireet mistä tahansa niin toivotan tsemppiä sairauskierrettä vastaan taistelemisessa ja toivottavasti löydät avun!
Miehelläni ei ole minkäänlaista oirehdintaa, eli kotona pitäisi ilma olla kunnossa ja duunissakin sisäilmamitausten mukaan ilmanlaatu on hyvä ja mikrobeja ei ole löydetty. En siis usko, että tämä kuitenkaan homeella selittyy.
Kiitos tsemppauksesta!
Mulla on ollut kanssa tuota kielen turpoamista. Jossain vaiheessa luin, että liittyisi ruoansulatukseen, että se ei toimisi kunnolla. Sitten välillä tuntuu, että kun päällä on joku tulehdus niin kielikin turpoaa. Toivottavasti tuo silmäjuttu ainakin helpottaa nopeasti!
Hei joo! Nyt kun sanoit, niin mä muistan kanssa kuulleeni/lukeneeni, että kielen turpoamisella voisi olla jotain yhteyttä ruoansulatukseen.
Tää silmähomma tuntuu onneksi jo nyt hiukan rauhoittuneen, eli eiköhän se saada näillä tropeilla pois päiväjärjestyksestä 🙂
Toi voimaton olo on niin penaalista. Mulla oli se 3 kk unettomuutta niin et nukuin joku 4-5 tuntia yössä pätkittäin. Mitkään nukahtamislääkkeet tms ei auttanu. Ja toi iän ikuinen lääkäreiden en mää tiiä mikä se vois olla. Mut on mm. kiidätetty ambulanssilla sairaalaan niin kovien mahakipujen takia et mun jalat ”halvaantu”, eikä mitään löytyny. Korvatulehduksesta kärsin vuoden ennen ku lääkkeet autto. Onhan näitä. En voi muuta sanoo ku I feel you ja hirveesti tsemppiä!!
Hui! Kuullostaa kyllä tosi pahalta ja ikävältä 🙁 Tsemppiä sinnekin kovasti!
Kuulostaa tosi tutulta. Vaikka miten laittaisi elämää terveempään suuntaan,niin flunssakierre ei katkea. Mulla meni 5kk vaihto-opiskelukin kokonaan kipeänä, joten I feel you.
Joskus vuosi takaperin otin käyttöön macajauheen ja raakakaakaon ja uskaltaisin väittää, että tuolla kombolla pidin itseäni terveenä, sillä ennen vaihtoon lähtöä pysyin terveenä ennätyspitkän kauden ja juuri silloin vedin päivittäin vihreä tee-kapseleita sekä raakakaakaota ja macaa parin viikon kuureina. Samalle linjalle takaisin, kun talous on taas balanssissa.
Hmm.. Kuullostaa houkuttelevalta. Pitäisiköhän itsekin kokeilla tuota.
Voi sua raukkaa! Ei ole yhtään vääri valittaa flunssista, inhottavaa olla koko ajan kipeänä!
Mullekin tuli ekana mieleen home, tai sitten stressi. Kun tein gradua mulla oli koko ajan vaikka mitä ihme oireita. Nyt ei ole ollut vuosikausiin mitään, joten voin lohduttaa että ei se ainakaan iästä johdu. 🙂
Stressiä kyllä on, se on ihan selvä ja osa sairasteluista osuu kyllä stressaavammille kausille, mutta osa taas ei. Varmasti stressilläkin voi osaltaan ihan hyvin olla vaikutusta, mutta en siltikään osaisi laittaa kaikkea stressinkään piikkiin. Home/sisäilmaongelmista tuskin kyse. Miehelle ei ole minkäänlaista epänormaalia/tihentynyttä oirehdintaa ja duunissa pitäisi kaikki sisäilmamittausten mukaan olla kunnossa.
Ja kiitos tsemppauksesta! 🙂
Mulla hyvin saman kuuloinen sairastelukierre katkesi, kun todettiin, että mulla on ärhäkkä keskivaikea astma, joka reagoi todella rajusti flunssan kanssa. 20 vuotta hoitamattomana johti siis viime keväänä 3 kk sairasteluun ja kuumeiluun sekä täyteen vetämättömyyteen ja kylmiin väreisiin.
Olin vaan niin kauan elänyt oireiden kanssa, että olin oppinut sivuuttamaan ne ja sitten kerta kaikkiaan keuhkot ei enää kestäneet.
Lääkitys aloitettiin ja nyt voin ihan ok. Toki nappasin nyt influenssan kevään ratoksi ja tietenkin se on pitkittynyt, mutta kortisonilla pysyn elävien kirjoissa.
Astmaa mulla on muutamia kertoja epäilty myös, mutta joka kerta suljettu pois. Tosi mukava kuulla, että ole löytänyt apua!
Mä niin ymmärrän tota olotilaa! Flunssakierre, ihon kuivuminen, elohiiri, lisänä vielä kosketusarkuus ja jäsenten kipuilu. Ja tuo välillä kaiken alleen hukuttava väsymys.Ei mikään määrä öljyä tai rasvaa auta ei sisäisesti eikä ulkoisesti nautituna. Elohiiri tikuttaa viikkotolkulla milloin misäkin, suupielessä, poskessa, silmässä, käsivarressa, reidessä…. Ja kun menee käsisärkyjen kanssa työterveyshuoltoon, lääkäri haukottelee ja sanoo ettei sulla varmaan mitään oo. Ja kun se on ollut toistaiseksi ainoa asia mistä olen lääkärissä käynyt ellei poskiontelotulehdusta lasketa. Just loppui ab-kuuri viikko pari sitten ja viikonloppuna sain taas flunssapöpön kummipojalta, sairasomalla jälleen. Apteekkiin siis, vitamiinien täydennysreissulle taas. On tämä ollut opetuksen paikka, pakollista pysähtymistä. Olen opetellut ihan tietoisestikin vaan vaikka tarttumaan kirjaan siitä huolimatta että koirankarvat ja kuratassut täyttää kodin pinnat tai mieli halajaa suorittamaan asioita. Tsemppiä sinne kovasti!
Mä oon kyllä aina osannut relata, ottaa rauhassa ja rentoutua. Pysähtyä kyllä osaa, joskus vähän liiaksikin 😉 Enemmän tätä jatkuva sairastaminen vaikuttaa niihin pakollisiin asioihin, jotka pitää hoitaa ja joita ei vaan voi työntää jonnekin sivuun, kuten vaikka opiskelu..
No voihan herramunjee! Melkein kuin olisin lukenut omaa tekstiäni. Mullahan on luonnoksissa myös kirjoitus tästä mun sairastelusta. Lääkärissä olen ravannut niin paljon, että ne varmaan luulee mua luulosairaaksi. Jos avaisin tähän kaiken, niin siitä tulisi niin pitkä teksti että huhu! Mutta sanotaan nyt, että tuo elohiiri on mullakin vaivana.. Välillä se on silmässä ja välillä taas mahassa ärsyttävää. Palelen myös todella paljon mikä on aivan uutta mulle. 😮 Toki mulla on myös vaivaa selässä, hartioissa, niskoissa, mahassa, varpaassa ja varmaan kohta päässäkin. :DD
Mulla on kyllä puolet ajasta myös ihan luulosairas olo. Ehkä pitäisi jo uskoa, että ei mussa mitään vikaa ole 😉
Moikka,
Sun oireet ovat hyvinkin samanlaiset kuin mulla oli vuonna 2010 ja myös mulla arvot olivat viiterajoissa. Sain kuitenkin thyroxiinia kokeiluun ja se poisti viikossa mm. sen valtavan väsymyksen, joka mulla oli. Kannattaa pyytää lisää verikokeita (T3V sekä vasta-aineet), sillä nämä kaksi perusarvoa eivät yleensä riitä sairauden toteamiseksi. Monesti vajaatoiminnasta kärsivät eivät voi sietää gluteiinia ja tuo aamulla heräämisen vaikeus on valitettavan tuttua ilman lääkitystä… tuntui kuin mikään unimäärä ei olisi riittänyt ja päivät menivät ihmeellisessä ”sumussa”.
Kiitos tästä! Nämä kokemukset on kyllä vahvistanut mun ajatusta siitä, että en jätä tätä asiaa tähän. Tahdon oikeasti, että mut tutkitaan perinpohjaisesti ja kuunnellaan.
Sairastaminen on kyllä kamalaa ja kun kipeenä on jatkuvasti, se alkaa käymään myös pääkopan päälle. Mä olen sitä mieltä myös, että kantsii ottaa tuo kilppariasia uudelleen tutkittavaksi, menet oikein spesialistin luo. Lääkäreitä on niin moneen lähtöön, että kannattaa aina ottaa toinenkin mielipide ennen nielaisee ensimmäiseksi sanotun.
Oletko koklannut maitohappobakteerien syömistä? Me ollaan syöty Isännän kanssa niitä päivittäin yli 7 vuotta ja eikä montaa kertaa olla oltu kipeinä.
Vedän kans päivittäin maitohappoa, ja oon miettinyt, että sekin voi olla yks syy, etten oo enää ikinä kunnon flunssassa…Mutta, noh, ymmärtääkseni se vaikuttaa lähinnä vatsan hyvinvointiin. Vaikka sitä kai sitten kaikkeen muuhunkin.
Sitä KAUTTA siis. Mutta, eiköhän tässä oo kyse nyt vähän jostain isommasta, jota ei maitohapoilla selätetä. Niin paljon kommenttia tullu tosta kilpparista, joten ehdottomasti tutkituttaisin sitä lisää. Pari kaveria on muuten jakanut tätä FB:ssakin, jossa myös kommenttia kilpirauhaseen liittyen.
Maitohappotabuja oon syönyt kuuriluontoisesti antibioottikuurin yhteydessä, voishan niitä tosiaan kokeilla ihan pidemmänkin aikaa. Tuskin siitä mitään haittaakan olisi, etenkin kun noita masuongelmiakin on 😉
Vain satunnaisesti, yleensä antibioottikuurin yhteydessä oon maitohappobakteereja syönyt. Voisihan niitäkin kokeilla, mutta oon kyllä tässä vaiheessa vähän skeptinen sen suhteen voisiko apu tosiaan löytyä ihan vaan pelkästään lisäravinteesta. Vaikka eihän sitä tiedä jos ei kokeile 🙂
Mä itse asiassa luulen, että toi maitohappo on se, jonka takia mulla on aika hyvä vastustuskyky, eikä se sinkki…Teen tästä pohdintaa blogiin pian 😀
Se voi hyvin olla sekin tai sitten todennäköisesti ihan kaikki yhdessä. Mun pitäis kokeilla pystyisinkä syömään hapankaalia tällä mun vatsalla, sehän valmistetaan maitohappokäymisellä ja pitäis olla oikein kunnon superruokaa suolistolle.
Voimia v-mäiseen ajanjaksoon, toivottavasti se on väliaikainen ja tilanne normalisoituu pian! Hammaskuvio kielessä johtuu mulla hampaiden puremisesta yhteen öisin (hampaita yhteen jäkittävä nukkuja usein pitää myös kieltään tosi tiukasti ylhäällä suulaessa ja siten myös hampaita vasten -> kieleen painuu jäljet hampaista). Etenkin kurkkukipuisena toi voimistui, nyt sitä ei enää oo kun käytän purentakiskoa. Saattaa siis ehkä olla kyse siitä puremisestakin eikä välttämättä kielen turpoamisesta – tosin ei sillä tässä tilanteessa varmaan hirveän suurta merkitystä edes ole. 🙂
Tämä menee ehkä vähän hakuammunnaksi, mutta vatsaoireista tuli mieleen, että hoitamaton keliakiakin aiheuttaa kaikenlaisia oireita. Ehkä olet ottanut senkin huomioon, en tiedä. Toivottavasti saat tilanteen tasoittumaan.
Keliakaa mulla on myös epäilty, nimenomaan juuri vatsaongelmia vuoksi, eli se on kyllä suljettu pois.
Kiitos! Tänä tiheämpää sairastelua on kohta jatkunut jo viitisen vuotta, nyt tilanne on taas vain eskaloitunut huomattavasti pahemmaksi.. Hampaat/purenta mulla pitäisi olla ihan kunnossa jan en edes osaa sanoa kuinka pitkään tämä ”kielihomma” on ollut. En ole asiaan koskaan aikaisemmin kiinnittänyt huomiota, ihan vahingossa tässä jokunen aika sitten huomasin tuollaisenkin..
Höh! Onpas kurjaa lukea, että voit huonosti! Ei voi muuta kuin toivottaa voimia ja terveyttä ja kivoja päiviä!
Kiitos!
Oireesi kuulostavat niin kovin tutuilta. Itse sairastin vielä reilu vuosi takaperin flunssan melkein joka kuukausi, muita oireita oli mm. ääretön väsymys, lihas- ja nivelkivut, vatsavaivat, iho-oireet, hengenahdistus (sain myös astma-diagnoosin), tukkoinen nenä, punoittavat silmät, päänsärky, ärtyneisyys, elohiiret…
Aloimme epäillä sisäilmaa ja muutimme pois, oireet helpottivat heti, joskin ihan täysin en ole vieläkään toipunut. Miehelläni ei missään vaiheessa ollut mitään oireita ja itse en joinakin päivinä pystynyt juuri sängystä nousemaan. Se on niin kovin yksilöllistä, miten kukin homeeseen reagoi, eli se ei välttämättä kerro vielä mitään, jos miehesi ei oireile.
Mä pidän sisäilmaongelmia hyvin epätodennäköisenä, mutta toki sekin vaihtoehto täytyy tässä vaiheessa ottaa huomioon.
Pelottavaa, kuin olisit kirjottanut minusta. Saan kaikki funssat joita vain ympärillä liikkuu, kärsin jatkuvasta ihon kuivuudesta ja juuri noista mainitsemistasi hilseilevistä länteistä (pari vuotta sitten kävin lääkärissä ja söin antibiootit, no eipä auttanut kuin hetkeksi), olen niin väsynyt etten meinaa jaksaa mitään, päätäni särkee yhtenään ja silmät ovat nykyään yhtenään ärtyneet ja punaiset. Ja se iso yhdistävä tekijä, mullekin diagnosoitu ärtynyt suoli.. Pienen ikäni olen juossut tämän takia lääkärissä ja tuntuu, että muutenkin mulla on kaikenlaista krenkkaa enemmän kuin keskivertoihmisellä. Olen tästä kuullut huomautuksia muiltakin.
Liittyykö tämä suoliston huonokuntoisuus jotenkin siihen, että esim. immuunijärjestelmä ei ole yhtä tehokas? En ihmettelisi. Eikös kropassa vähän kaikki vaikuta kaikkeen, ja jos ravintoaineiden imeyttämismesta ei pelaa kuten pitäisi, niin ei sitä ihan teräskuntoisin tyyppi varmaan voi olla.
Suolisto käsittääkseni on aika isossa osassa ihmisen terveyttä ja nimenomaan vastustuskykyä ja en pitäisi itse mitenkään mahdottomana sitä, että suolistolla ja tällä sairastelullani olisi jotain yhteyttä. Selvyyden saaminen asioihin olisi ihan mahatavaa ja se jota oikeastaan kaipaan.
Siitä tosin ei taida olla oikein minkäänlaista konsensusta mikä on ärtyneen suolen oireyhtymän ja erilaisten imeytymishäiriöiden suhde ja onko IBS edes imeytymishäiriö, yleisesti olettaen ei kai ole. IBS kun ei virallisesti ole sairaus vaan ”toiminnallinen vatsavaiva”.
Jos haluat kilpirauhasasian selvitettyä kunnolla, käy funktionaaliseen lääketieteeseen erikoistuneella lääkärillä. Peruslääketieteen testit ei riitä kaikille, niissä kun ei käänteisongelmaa tunnusteta. Kaisa Jaakkola on kirjoittanut tuosta käänteisongelmasta, kannattaa googlettaa. Suolistoasioihinkin suhtaudutaan vakavammin funktionaalisella puolella… Etsi parempi lääkäri, ei tuommoinen oireilu ole normaalia!
Lääkäri-shoppailu tässä varmaan tarvitsee tosiaan aloittaa, tuntuu vaan niin vaivalloiselta ja hankalalta. Myös usko oman voinnin itsearviointiin alkaa vähän horjua kun tuntuu, että vastauksia ei oikein löydy, ainakaan siltä suunnalta josta sitä olen nyt etsinyt.
Aioin juuri tulla kirjoittamaan, että tutustu ihmeessä Kaisa Jaakkolan kirjoituksiin! Uskon minäkin että ratkaisu löytyy siltä suunnalta. Tästä voit aloittaa: http://kaisajaakkola.com/category/kilpirauhanen/
Ihminenhän tottuu kaikkeen ja alkaa pitää elämäänsä normaalina, mutta sinun oireilusi eivät sitä _missään nimessä_ ole. Toivon että ratkaisun avaimet löyyy mahdollisimman pian.
Ohops, olipas siellä paljon kaikkea. Aloita sittenkin tästä: http://kaisajaakkola.com/2012/05/kaisan-kilpirauhasseikkailu/
🙂
Olen joitakin Jaakkolan juttuja joskus lueskellut, kilppariaiheisiakin ja onhan siellä paljon mielenkiintoista juttua, mutta paljon myös sellaistakin jota en ihan sulata 😉
Ok, kuulostaa tutulta. Ensinnäkin suolisto on -uskomatonta kyllä- erittäin suuressa osassa kun on kyse ihmisen terveydestä. Eli sen hyvinvointiin kannattaa kiinnittää huomiota. Kilpirauhasarvot tosiaan heittelevät ja saattavat olla liian alhaiset vaikka labrakokeet näyttäisivät normaalia. Mutta tuohon väsymys ja flunssakierteeseen itse sain avun erikoislääkärillä käynnin jälkeen joka määräsi B12 -vitamiinia, D-vitamiinia ja TYRNIMEHUA. Kaikki nuo kolme huolehtivat vatsan terveydestä samoin kuin kohentavat vastustuskykyä. Tsemppiä <3
D:tä olen tosiaan syönyt taas syksystä asti, kesän pidin taukoa ja B12-vitamiinilisän aloitin tämän kuun alussa sillä B12-vitamiini oli labramittauksessa hieman alakanttiin, vaikka viitearvojen sisällä olikin. Tyrnimehu on tosi hyvää, sitä voisi hyvin tehdä itsekin kun satokausi alkaa 🙂
I feel you.
Syksyisestä mykosta lähtien oon tainnut sairastaa ihan samassa tahdissa sun kanssa.. Paitsi mun joulutauti alkoi jo aattona! Sun oireet kuulostaa kovasti kilpparivajikselta, mikä mullakin on, mutta ymmärrän kyllä, ettei lääkärit helpolla anna lääkitystä noilla arvoilla. Omat arvot oli aikoinaan juuri silloisten viitteiden sisällä (TSH 5), mutta sain sentään testilääkityksen, joka jäi. Tosin en ole koskaan edes lääkittynä saanut TSH:ta alle yhden. Nostin pari kk sitten omine lupineni annostusta, toivottavasti se katkasisi jossain vaiheessa tän tautikierteen..
Myko on lukemani mukaan todella hankala tapaus, jonka nitistäminen saattaa olla aikamoisen työn ja tuskan takana. Mullahan epäiltiin mykoa myös, mutta viitteitä ei ollut tuoreesta infektiosta vaan aikaisemmin sairastetusta. Mähän olin myös syksyllä tosi rajussa flunssassa, oiskohan se sitten ollut silloin se myko..
Tosiaan kaikki muu sopii vajikseen kuin nenä päähän paitsi ne arvot ja voihan se hyvin olla, että ei tää edes vajista ole, vaan ihan jotain muuta. Kun vain tietäis, että mitä!
Toivottavasti pääset tautikierteestä eroon!
Hei, kovin tutulta kuulostaa, itsellä kilpirauhasern vajaatoiminta joka oli diagnosoimatta lähemmäs 15 vuotta, koska harvoin otetut kokeet olivat aina ”viitteissä.” Kannattaa mitata myös ne vasta-aineet eli tpoab, jos kyseessä autoimmuuni. Suosittelen lukemaan seuraavan linkin, ja suosittelisin myös, että mittauttaisit rauta-arvot eli ferritiinit verikokeella, raudanpuutos aiheuttaa samanlaisia oireita kuin vajaatoiminta ja se ei näy hemoglobiinikokeessa. Lisäksi jos autoimmuunipohjainen tulehdus, ruokavalio menee uusiksi eli glutteeniton auttaa laskemaan arvoja ja parantaa oloa lääkityksen lisäksi. Tässä linkki kilpirauhasliiton sivulle: http://www.kilpirauhasliitto.fi/index.php/kilpirauhassairaudet/asiantuntijoiden-kirjoituksia/132-kilpirauhasen-vajaatoiminnan-oireet-ja-toteaminen-ulla-slama-kilpi-42011.html
Tuon artikkelin olenkin lukenut jo ihan silloin kun aloit kilppariongelmia epäillä. Tuttua on siis, mutta tietysti kun arvot ovat kuten mulla, eli erittäin hyvin viitteissä on ilmeisesti hyvin epätodennäköistä, että ongelma olisi kilpparissa.
Pyrin syömään fodmap-ruokavalion mukaisesti, joka on luontaisesti gluteeniton, välillä toki poikkean tuosta, mutta gluteenin saantini on nykyisin huomattavasti vähäisempää.
Syö aamusin lusikallisen hunajaa auttaa flunssaan,et sairastu niin usein. Taatelit ja luumut auttavat vatsaan tietty ei kuivina 🙂
Olisihan se ihanaa jos jolloin noin yksinkertaisella konstilla kaikki oireet häviäisivät 😉 Harmi, että sekä hunaja, taatelit ja luumut sisältävät fodmap-hiilihydraatteja, jotka eivät omalle mahalleni sovi. Noudatan siis IBS:n vuoksi fodmap-ruokavaliota.
Immuniteettihän lähtee pitkälti suolistosta ja jos suolisto ja sen bakteerikanta on huonossa kunnossa pääsee kaikki huonot pöpöt rehottamaan. Jos olet vuosien aikana syönyt useita antibioottikuureja, on sulta luultavasti kuollut kaikki hyvätkin bakteerit suolistosta. Jonkinlaista apua tuo maitohappobakteerit.
http://www.hengitysliitto.fi/fi/home-ja-kosteusvauriopotilaan-oireet ?