
Suomalaiset ravitsemussuositukset kehottavat syömään täysjyväleipää, täysjyväviljavalmisteita ja perunaa päivittäin. Ruokapyramidin perustan muodostavia kasviksia ja täysjyväviljavalmisteita olisi suotavaa sisällyttää, jos ei nyt ihan jokaiselle aterialle, ainakin useimmalle. Ja niin minä sitten tein kolmen viikon ajan. Kaikki lähti siitä viattoman näköisestä pikalounaasta..
Kolmen viikon ajan söin runsaasti hiilareita sisältäviä ruokia vähintään yhdellä aterialla päivässä ja ”pahimmillaan” kaikilla kolmella. Söin kuten kuka tahansa tavallinen suomalainen, juuri niin kuin olin syönyt ennen elämäntapamuutostani. Toki sillä erotuksella, että korvasin gluteeniviljat FODMAP-vapailla vaihtoehdoilla. Pysyin hiilariseikkailuni ajan siis kohtalaisen hyvin FODMAP-ruokavaliossa, mutta riisiä, riisipastaa, kauraa, perunaa, gluteenitonta näkkileipää ja hedelmiä kului paljon. Oloni oli turvonnut ja tukala.
Hiilihydraatti kerää nestettä. Ennen FODMAP-ruokavalioon siirtymistä nestettä kertyi keskivartaloon, kasvoihin ja sormiin. Nyt runsashiilarisella FODMAP-ruokavaliolla nestettä kertyi nimenomaan keskivartalon kohdalle, poskipäitäni en siis tällä kertaa menettänyt. Turvotus oli kuitenkin aikamoista ja sen huomasi erityisesti farkkuja jalkaan kiskoessa. Nesteen muodossa ylimääräistä painoa kertyi noin kilon verran. Hiilarin puputtaminen näkyin myös aknen innostumisena; näppyjä ja finnejä alkoi tupsahdella leukaan ja otsaan aikamoisella vauhdilla. Myös ummetus alkoi taas vaivata, vaikka sainkin kuituja suositellun määrän.
Huomasin hiilaridieetin aikana taas kerran sen, että mitä enemmän hiilaria syön sitä enemmän sitä tekee mieli. Runsashiilarista ruokavaliota noudattaessa mielitekojen hillitseminen on huomattavasti vaikeampaa kuin vähähiilarisella. Normaalisti saan eniten hiilareita juureksista, maitotuotteista ja hedelmistä. Tällöin mielitekoja ei pahemmin ole, mutta heti kun lisään ruokavalioon runsaammin riisiä ja kauraa alkavat suklaalevyt, pullat, ruisleivät ja kakut näyttää paljon houkuttelevammilta.
Mitä tästä opimme? Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosittelem ruokapyramidi ei sovi minulle. Parempi palata vähähiilariseen ja pitää gluteenittomat viljat sattumina. Tämä on täysin oma henkilökohtainen kokemukseni, eikä se siten ole missään nimessä yleistettävissä sopimaan kaikkiin ihmisiin, edes kaikkiin ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiviin. Kannattaa, ehkä kuitenkin pitää mielessä, että jos FODMAP-ruokavalion noudattamisesta huolimatta sinusta tuntuu siltä, että olosi on edelleen turvonnut ja tukkoinen kannattaa kokeilla hiilarien vähentämistä, tuskinpa siitä ainakaan mitään haittaa on 😉
Allekirjoitan tämän täysin. Piste ja aamen!
Kyllä!
Olen lukenut suurella mielenkiinnolla näitä FODMAP-postauksiasi! Minun todellakin pitäisi yrittää sisäistää tuollainen elämänmuutos, koska vatsani ei todellakaan voi nyt hyvin, mutta jotenkin vuorotyöläisenä jatkuvasti siirrän sitä. Epäsäännöllinen rytmi hankaloittaa paljon kaikenlaisia uudistuksia ravitsemuksessa. Ja varsinkin nyt pimeään aikaan tekisi vain mieli mussuttaa nopeita hiilareita.
Mulla ruokavalion muuttaminen oli kyllä pitkä parin vuoden prosessi ja en mä tosiaankaan vieläkään ihan täydellisesti ole onnistunut, mutta parempaan suuntaan mennään ja koko ajan mennään parempaan suuntaan 🙂 Kannattaa aloittaa pienillä muutoksilla ja rauhassa hiljalleen. Silloin onnistunee todennäköisemmin kuin jos yrittää ihan kaiken laittaa kertaheitolla uusiksi.
Sen huomaa että mitä enemmän syö sokeria ja huonoja hiilareita, sitä enemmän tekee mieli. Tällä viikolla huomasin että kun söin liian vähän ns.normaalia ruokaa ja vähän kuituja, oli enemmän nälkä ja mielitekoja mm. joulukonvehdit 🙂
Pitää vaan löytää se oma ruokavalio, mitä seuraamalla on hyvä olo 🙂
Tosiaan, mitä epäterveellisemmpin syö sitä epäterveellisemmin tahtoo syödä ja palautuminen ”normaaliin” on paljon vaikeampaa. Mutta ei kai tässä ole kuin suunta ylöspäin 🙂
Saman olen huomannut! Vatsavaivojen ja turvotuksen lisäksi pääsin eroon taiveihottumasta. Iho on ohut ja ärtyvä, mutta taipeet ovat ehjät ja ihottumaa ei ole 🙂 nää ruokavaliopostaukset on ollu tosi mielenkiintoisia!
Ihan mahtavaa! Tuo on kyllä hyvä, että myös iho on reagoinut hyvin. Varmasti antaa myös motivaatiota noudattaa parempaa ruokavaliota.
Jep, todellakin. Mullakin on nyt menossa tämmönen hiilarinpuputuskausi, vaikka oon jo aikoja sitten todennut, että liiat hiilarit ei mun elimistölle sovi. Vatsa on taas viime viikkoina kiukutellut tosissaan ja pakko olis taas kunnostautua näissä syömisissä.
Ja kohta on joulukin 😀 Tekee syömisestä todella paljon, vaikeampaa.. Mutta onneksi joulu on vaan kerran vuodessa 😉
moikka! ootko lukenut kaisa jaakkolan kirjan hormonitasapaino? kirjassa käsitellään paljon ruuansulatusvaivojakin.. suosittelen kirjaa ihan kaikille, joita terveyshommelit kiinnostaa edes vähäsen =)
En ole lukenut, vielä, mutta se on ollu jo jonkun aikaa lukulistalla 🙂 Tarkoitus siis on tutustua.