
Tammikuu, tuo kaikkien laihdutuskuukausien äiti! Minäkin tein tänä vuonna sen perinteisen uudenvuodenlupauksen luvatessani pudottaa painoa ja parantaa kehonkoostumusta. Tarkoitukseni on palata kuntosali- ja juoksuharrastuksen pariin ja (toivottavasti) tiputtaa painoa neljä kiloa vuoden loppuun mennessä. Viime vuonna sekä painonpudotus että liikuntaharrastus jäivät eeppisen flunssakierteen jalkoihin, mutta astmadiagnoosin ja lääkityksen myötä oloni on optimistinen.

Aloin tehdä pysyviä muutoksia ruokavaliooni vuoden 2013 alussa jolloin painoin 72 kiloa. Painoindeksini oli 28,5, eli olin lievästi ylipainoinen. Tutustuin tarkemmin karppaukseen ja vähensin hiilihydraattien määrää ruokavaliossani. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että karsin sokerin, gluteeniviljojen ja perunan määrää radikaalisti. Korvasin perunaa ja gluteeniviljoja juureksilla, kaaleilla ja pavuilla. Painoni alkoi hiljalleen laskea, mutta ruokailun jälkeinen turvotus ja tönkkö olo ei hävinnyt mihinkään. Karppaajien hehkuttama kevyt olo oli kadoksissa.
Olin kärsinyt erilaisista vatsavaivoista jo pidemmän aikaa, mutta tuon vuoden 2013 aikana minulle alkoi valjeta, että vatsaongelmillani ja syömälläni ravinnolla on selkeä yhteys. Kesällä törmäsin ärtyvän suolen oireyhtymään ja tutustuin fodmap-ruokavalioon. Aloin kokeilla fodmap-ruokavaliota netistä löytämieni ohjeiden perusteella sillä iloisella lopputulemalla, että oloni parantui ja paino alkoi laskea nopeammin. Syksyn tullen marraskuussa hakeuduin lääkäriin ja sain viimein ibs-diagnoosin. Tuosta lähtien olen noudattanut fodmap-ruokavaliota vaihtelevalla intensiteetillä. Vuoden 2014 aikana saavutin viimein normaalipainon.

En voi missään nimessä sanoa, että ruokavalioni olisi juuri nyt täydellinen tai, että pysyisin fodmap-syömisessä sataprosenttisesti, mutta pakko se on silti olla iloinen siitä, että olen viimein löytänyt sellaisen tavan syödä jolla pystyn vaivatta ylläpitämään saavutettua normaalipainoa. Aloitin ja lopetin vuoden 2015 samaan painoon, joka oli 64 kiloa. Painoindeksini on nyt 24,7.
Jotta onnistuisin neljän kilon painonpudotustavoitteessani ei pelkkä liikunnan lisääminen riitä. Myös ruokavalioon on tehtävä pieniä muutoksia. Kaloreita lasken vain satunnaisesti ja nälkää en todellakaan aio nähdä, sillä olen viimein oppinut, että hiljaa hyvä tulee. Tarkoitukseni on karsia ruokavaliostani hiilihydraattien määrää ja katsoa riittääkö se yhdessä liikunnan kanssa hiukan kevyemmän kehon saavuttamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa riisin, juureksien, hedelmien ja sokerin vähentämistä. Maitotuotteita en aio karsia ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että pidän niistä aivan liikaa ja ne tuntuvat sopivan vatsalleni hyvin.

Sellaisia suunnitelmia siis tällä suunnalla. Millaisia uudenvuodenlupauksia te olette tehneet?
p.s. Jos tahdotte nähdä miltä kymmenen kilon muutos kropassa näyttää käykää vilkaisemassa tämä viime vuoden alun postaus.
Olisi mielenkiintoista tietää pituutesi nii osaisi paremmin nuo kilot suhteuttaa. Hienoa että olet oppinut syömään itsellesi sopivasti!
Pituutta minulla on 161cm, eli varsin lyhyt olen.
Huh, näytät niiin hyvältä! Ja niin ihana kuulla, että oot löytänyt vihdoin hyvän ruokavalion (:
Kiitos 🙂
Tsemppiä projektiin! Itse aloitin myös hyvin rauhallisen kilojen tiputtamisen. Huomasin, että kännykkään ladattava appi, johon naputellaan syödyt ruuan, auttaa oikeasti. En ole ruokalajien täsmäävyyden kanssa hirveän tarkka, vaan pääasia on, että kaloreita tulee merkittyä suunnilleen oikea määrä. Tämä estää illalla sen itseään huijaavan ”enhän minä tänään ole juuri mitään syönyt, hyvin voin vielä mussuttaa jotain”.
Kiitos 🙂 Onneksi tässä vaiheessa on kyse lähinnä ruokavalion pienestä viilaamisesta ja liikunnan lisäämisestä. Kunhan terveys ei ala viime vuoden tavoin taas kenkkuilla hyvin raskaasti, niin uskon, että tämä onnistuu ongelmitta.
MyFitnessPall, mulla on käytössä, ollut jo useamman vuoden. Käytän sitä satunnaisesti viikon-pari kerrallaan silloin kun tuntuu, että pitää ottaa itseään niskasta kiinni syömisen kanssa. Aikaisemminm on ollut ”ongelmana” juuri tuo liikaa syöminen, mutta nyt kun vähensin taas hiilaria pitää pitää huoli siitä, että syö oikeasti tarpeeksi. Yritän pitää energiansaannin siinä 1700-1800 kcl tienoilla. Nopeaa painonpudotusta sillä ei tietenkään saa aikaan, mutta mitää pikadieettiä ei olekaan tarkoitusta vetää, vaan ihan oikeasti vielä viilata ruokavaliota hiukan nykyisestä.
Näytät kyllä hyvältä!
En tee itse lupauksia. Olen kuitenkin ottanut ohjelmaan paljon liikuntaa mielenterveyteni parantamiseksi. Tai toiselta kannalta sanottuna, hurahdin tanssiin ja pitää sitten käydä myös jumpassa, että jaksaa paremmin tanssia. 🙂
En tiedä voiko tätä minunkaan tavoitettani lupaukseksi varsinaisesti kutsua, enemmänkin sellainen ryhtiliike 🙂
Oletko ajatellut että sun astma saattaisi kohentua maitotuotteiden poisjättämisellä:
http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maidon-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulmasta/
Ihan rehellisesti sanottuna en ole valmis jättämään maitotuotteita pois jo valmiiksi ibs:n vuoksi rajoitetusta ruokavaliosta. Joudun jo nyt rajoittamaan niin monen minulle mieluisan (ja terveellisen) ruoka-aineen nauttimista, että maitotuotteidenkin pois jättäminen tuntuu ajatuksenakin ihan kamalalta.
Olen toki lueskellut ”maidon vaaroista” ja selannut muutamia tutkimuksia, mutta tulosten ollessa parhaimmilaankin vain viitteellisiä ja ”ehkä ehkä ei” -tasoa en ole katsonut tarpeelliseksi eliminoida taas yhtä ruoka-ainetta.
Ehkäpä jos astmani olisi vaikea voisin kokeilla maidon pois jättämistä ja katsoa onko sillä jotain vaikutusta, mutta juuri nyt en koe sille minkäänlaista tarvetta.