
Kevät, kevät, kevät! Jos joku kysyisi minulta juuri nyt mikä on lempivuodenaikani vastaisin kevät. Hiljalleen lämpenevässä ilmassa, lisääntyvässä valossa ja pikkuhiljaa maasta esiin puskevissa kasveissa on jotain melkeinpä maagista. Kevät on uuden alku; lupaus lämpimästä intiaanikesästä, leppeästä syksystä ja talven paukkupakkasista.
Perinteisesti kevät on vuoden ensimmäinen satokausi jolloin saadaan pitkän talven jälkeen taas tuoreita vihanneksia ja kasviksia. Yksi kevään ehdottomasti parhaista ruoka-asioista on tuore parsa. Keitetty parsa hollandaisekastikkeen ja parmesanjuuston kanssa on yksi huhtikuun suosikkiruokiani, mutta myös pannulla paahdetta parsa yksinkertaisesti voin kanssa tarjoiltuna vie kielen mennessään.
Parsa on oiva lisäke niin kalalle, lihalle kuin kasvisruoalle. Harmittavaisesti se sisältää aika runsaasti fodmap-hiilihydraatteja, mutta kohtuullisesti nautittuna se mahtuu minunkin lautaselleni. Paras parsakausi on huhti-toukokuussa, eli siitä on otettava kaikki ilo irti niin pitkään kuin tuoretta parsaa löytyy.
Parsan kaveriksi sopii hyvin kuiva roseeviini. Valkoviinistä en oikein perusta, mutta rosee on aina hyvää. Erehdyin edellisellä kerralla ostamaan Alkon myyjään suosituksesta puolikuivaa roséta, joka osoittautui aivan liian makeaksi. Kuivaa sen olla pitää ja kunnolla jäähdytettyä! Yhdeksi lempparikseni on muodostunut reilunkaupan Thandi, joka tehdään shiraz rypäleistä.
Jälkkäriksi toisen roseeviinilasillisen kanssa voikin sitten nauttia överikallista, mutta sikahyvää, gluteenitonta lakritsia ála Lakrids by Johan Bülow. Pääsiäisen limited edition Easter minttusuklaalakritsi oli Stockmannilla alennuksessa, joten saatoin hamstrata jemmoihin purkin tai pari.. Valehtelematta tämä on ehkä parasta syömääni lakritsia! Minttusuklaakuoren alle kätkeytyy riisijauhoon keitetty suloisen tahmainen herkkulakritsi.
En onko olemassa kahvallista Mason jar -purkkia hipsterimpää asiaa. Ehkäpä seuraavalle tasolle päästään kun siihen yhdistää musta-valko vinoraidallisen pillin. Hipseteriksi en tunnustaudu (kauhistus sentään!), mutta siitäkin huolimatta tämä Maybellinen pr-tilaisuudesta saatu muki on ollu ykkösvalintani vesilasiksi.
Olen aina juonut vettä runsaasti ja mielelläni, mutta toisinaan pelkkä jäävesi alkaa tuntua kuollettavan tylsältä. Vesikin muuttu keväisemmän raikkaaksi kun juokkoon höylää pari viipaletta kurkkua, nyhtää muutaman basilikan lehden kaveriksi ja viimeistelee kokonaisuuden viipaleella limeä.
Mustaa Kajalia muualla: Facebook, Instagram, Bloglovin’ ja Snapchat: mustaakajalia
Mä tykkään kesällä juoda kans tosi paljon Roseeta, mutta valkkarista tykkään vielä vähän enemmän. Punkku ei oikein uppoa, senkin aika tulee sitten kun illat alkavat taas pimentyä. :p
Mä en jotenkin valkkarin makuun oo päässyt koskaan, mutta punaviiniä taas juon ympäri vuoden. ”Ammattitauti”, ei gooti karvoistaan pääse 😉
Noi Lakridsit on ihan SAIRAAN HYVIÄ. Tykkään vaan Pandan täytelakuista muuten enkä niitäkään ahmi, mutta suklaan ja lakritsin liitto on yksinkertaisesti taivaallinen.
Niin on! Onneksi on vielä muutama purkki kaapissa jemmassa.