Heinäkuun juhlat toivat mukanaan (liiankin) rentoa syömistä (sekä juomista) ja aikamoisen määrän turvotusta. Syöminen on kivaa ja tunnustan olevani perso ruualle. En tykkään vain makeasta tai suolaisesta vaan ihan kaikesta tasapuolisesti! Ruoka on minulle aina myös nautinto, ei pelkkää polttoainetta. Pidän hyvästä ruoasta ja sen valmistamisesta. IBS:stä kärsivänä rento ”syön mitä tekee mieli” -suhtautuminen ruokaan ei ihan kuitenkaan toimi. Bataattiranskikset, irtokarkit, siideri ja sipulinen perunasalaatti tuovat mukanaan sitä ah, niin ihanaa turvotusta ja vatsan möyrimistä. Kun vatsan tasapaino on hukassa on aika ottaa käyttöön järeämmät aseet.

Olen jo pidemmän aikaa leikitellyt ajatuksella induktio-ruokavalion kokeilemisesta ja nyt tuntui olevan oikea hetki toteuttaa se. Induktio on Atkinsin dieetin aloitusvaihe, jossa kehoa rohkaistaan rasvapolttoiseksi syömällä vain 20g hiilihydraattia päivässä. Koska hiilihydraatit sitovat vettä on induktio myös oiva tapa päästä eroon kropassa olevista ylimääräisistä nestekiloista. Induktiota suositellaan noudatettavan kaksi viikkoa, mutta aloitan itse viikolla ja katsoa sen jälkeen onko toiselle viikolle tarvetta.
Ajattelin ensin toteuttaa induktioni maidottomana. Ainoa meijerituote ruokavaliossani induktioviikolla piti olla voi. En ole koskaan kokeillut maidotonta ruokavaliota, joten uteliaisuuttani päätin kokeilla sitä tähän samaan syssyyn.. Aloitin induktioni tämän viikon maanantaina jo tiistai-iltana kävi selväksi, että maitotuotteiden pois jättäminen on oikeasti ihan todella paljon vaikeampaa kuin viljojen, etenkin kun samalla hiilarit vedetään minimiin. Voin lisäksi olenkin syönyt goudaa, eli kovaa juustoa jossa ei ole hiilihydraatteja.

Yksi isoimmista ongelmista on ollut aapumala joka nyt induktiolla on munaa voilla ja kasviksilla. Teen aamupalan aina edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi ja syön töissä aamun tehtävien ohelle. Aamupalan pitää olla siis kylmä, sillä syöminen saattaa keskeytyä puhelimen soidessa eikä minulle ole mahdollisuutta lämmittää aamupalaa. Tiedän toki, että ruokailu pitäisi aina rauhoittaa, mutta tällä mennään nyt. Parempi, että edes joku aamupala kuin ei aamupalaa ollenkaan.
Voin kertoa, että munasalaatti aamupalana ei ole mikään makunautinto. Tykkään munista, etenkin pekonin kanssa ja usein viikonloppuna syön jogurttia ja munia, mutta muna ja kasvikset on ehkä yksi tympeimpiä aamupaloja ikinä. Kaipaan vakkariaamupalaani, jonka pohjana on jo pitkään ollut turkkilainen jogurtti ja marjat tai hedelmät. Usein teen jogurtista, marjoista, kaurahitaleista ja chiasiemenistä tuorepuuron. Turkkilaisen jogurtin ympärille rakennettuun aamiaiseen ei kyllästy koskaan!

Marjojen, hedelmien ja jogurtin lisäksi kaipaan kasviksia. Koska kasvisten ensisijainen makro on hiilihydraatti on induktiolla kasvisten määrä rajoitettu. Ruokailu induktiolla on jotenkin tympeää juuri kasvisten määrän kyttäämisen vuoksi. Rasvaa ja proteiinia ei rajoiteta, mutta koska liiallinen proteiini muuttuu sokeriksi ja varastoituu rasvaksi ei ylimääräistä proteiiniakaan kannata syödä. Proteiinin saantisuositus on noin 0,8-2g painokiloa (tai tavoitepainokiloa) kohti riippuen siitä kuinka paljon liikkuu. Käytännössä siis hiilarien lisäksi proteiinin saanti on rajoitettu. Kalorit jäävät automaattisesti alhaisemmaksi, koska en vain pysty kiskomaan rasvaa niin paljon, että saisin normaalia kulutustani vastaavan energiamäärän täyteen.
Induktion aikana olo on ollut kohtalaisen normaali, mitä nyt nälkä on vaivannut normaalia enemmän. Oikeastaan kolme ensimmäistä päivää olen ollut koko ajan nälkäinen, mutta näin neljäntenä päivänä tilanne tuntuu sen osalta tasaantuneen. Vatsa on rauhallinen ja toimii säännöllisesti. Toisen induktiopäivän iltana melkein nukahdin sohvalle erittäin päänsärkyisenä, mutta kun yhdeltätoista siirryin sänkyyn nukkumaan olinkin yhtäkkiä virkeä ja nukahtaminen kesti todella pitkään. Tähän mennessä ihan pahinta kuitenkin on ollut Urban Decay Vice-huulipunien lanseeraustilaisuus, jossa oli hodaribaari, ginibaari ja karkkibaari. Kiitos ja anteeksi kaikille kanssabloggaajille, jotka joutuivat kuuntelemaan kitinääni illan ajan 😉
Millaisia kokemuksia teillä on induktiosta tai oletteko ajatelleet kokeilla sitä?
Tämän kesän syömiset kyllä näkyivät järkkynä turvotuksena ja mahakipuina. Lisäksi mulla on niin huutava nälkä töistä tullessa että nytkin vedin spagettia jauhelihakastikkeen kanssa ja tuoretta leipää. Arvannet lopputuloksen 😀 rakastan siis hyvää ruokaa ja jotenkin niitä sopivia ruokia on hankala löytää. Ja sitten kun mies kantaa kotiin tuoretta leipää leipomosta ( saa ilmaiseksi ) niin en voi vastustaa. Joskus pidän tiukkaa linjaa ja maha voi hyvin. Mutta pieninkin repsahdus kostautuu.
En oikein tiedä tuosta industiosta. Ei toimisi ainakaan itsellä. Fyysinen raskas työ jossa hiki valuu yhdistettynä päänsärkyyn ja jatkuvaan nälkään. Varmaan lähtisi taju. Lisäksi voi ja pekoni kuulostaa oksettavalta ( anteeksi ), en pysty syömään kovin rasvaisia ruokia. Siihen laihdutukseen on helpompiakin keinoja mutta itsellä ei itsekuri riitä eikä ole energiaa liikkua.
Mulla ei onneksi ole mahakipuja pahemmin ollut, mutta turvotusta kyllä sitäkin enemmän. Joskus on vaan pakko rentoilla, mun mielestä se kuuluu asiaa. Välillä pitää tehdä harkittuja valintoja ja toisinaan se ”vähemmän optimaali” ruokavalio on niin paikallaan kun voi vaan olla. En jaksa nipottaa koska itse ne valintansa kuitenkin tekee ja itse seurauksen kärsii 😉
Induktiolla ei suositellakaan raskasta liikuntaa, eli en kyllä minäkään lähtisi yrittämään jos tekisin fyyfistä työtä. Fyysinen rasitus yksinkertaisesti tarvii hiilaria joten kevyttä kävelyä enempää ei kannata induktiolla huhkia.
Mulla ei rasvan kanssa ole mitään ongelmaa, mutta nää määrät mitä nyt vedän on jo mullekin vähän liikaa. Rasvamakrot on noin 150g päivässä ja se on mullekin jo liikaa. Huomaan kaipaavani hiilaria, mutta onneksi tätä kestää vain viikon tai kaksi 🙂
Munat ja kasvikset on ihan mahtava aamupala! 😀 Tosin ei jääkaappikylmänä. Mutta esim. just keitetyt pari pehmoista munaa, avokado, kurkkua ja paprikaa, niin ai että. <3 Mun vapaapäivien vakkaria. Työaamuina meen kiireen takia jugurtti-marjoja-mysli -linjalla.
Mä luulen, että tässä nimenomaan ongelma oli tuo jääkaappikylmyys, sillä koskaan ennen (usein kotibrunsseilla) munat ja kasvikset ei ole ollut ongelma lainkaan.
Induktioita on tullut vedeltyä lukemattomia kertoja, varsinkin joulujen ja kesän jälkeen, kun syömiset on lähtenyt ihan hanskasta. Induktiovaiheesta en tykkää sitten yhtään, ja vuosia jatkunut vhh-ruokavaliokin tympii välillä ihan uskomattoman paljon. Tämä on kaikesta huolimatta mun juttu, sillä voin NIIN PALJON paremmin vhh-ruokavaliolla, kuin sillä perus vehnähöttöturvotus-roskalla 😀
Mulla ehdottomasti isoin muutos omassa olossa tapahtui fodmap-ruokavalion löytämisen myötä. Pelkkä vhh ei mulla autanut sillä saan turvotusta myös kaaleista ja bataatista, jotka sopii rentoon vhh-ruokavalioon muuten. Fodmapia noudatan vhh-twistillä, eli pullahötöt ovat olleet historiaa täälläkin jo pidempään. Välillä sitä toki haksahtaa, mutta normaaliin ruokavalioon ne eivät kuulu. Jätin induktion lopulta kesken sillä oloni oli niin huono. Myös anopin keräämillä mustikoilla saattoi olla osuutta asiaan. Pääsen onneksi ihan samoihin turvotuksenlaskemistuloksiin rennommalla vhh-syömiselläkin, vähän hitaammin vain. Se riittää minulle 🙂