Vuonna 1989 The Body Shop ja Cruelty Free International aloittivat kampanjoinnin kosmetiikan eläinkokeiden lopettamiseksi. Kampanja tuotti tulosta kun Iso-Britannia kielsi kosmetiikkatuotteiden ja niiden raaka-aineiden testaamisen eläimillä vuonna 1998 ja uudestaan vuonna 2013 kun EU kielsi eläimillä testattujen kosmetiikkatuotteiden ja raaka-aineiden myynnin ja maahantuonnin. Työ kosmetiikan eläinkokeiden kieltämiseksi ei kuitenkaan ole vielä loppu sillä 80% maailman valtioista ei ole kosmetiikan eläinkokeet kieltävää lainsäädäntöä.
Osallistuin viime viikon keskiviikkona Lontoossa Nuden Erikan kanssa The Body Shopin Stand Up Stand Out -bloggaajatapahtumaan. Tapahtuman aiheena oli The Body Shopin ja Cruelty Free Internationalin yhteinen Forever Againts Animal testing -kampanja, jonka tavoitteena on kerätä 8 miljoonaa allekirjoitusta, jotka luovutetaan YK:lle vuonna 2018. Vetoomuksen voit käydä allekirjoittamassa The Body Shopin sivuilla.
The Body Shopin perustajana, Anita Roddick, oli aktivisti ja The Body Shop onkin aivan alusta lähtien ollut myös yhteiskunnallinen vaikuttaja. The Body Shop on omintakainen ja omaperäinen yritys, joka ei pelkää ottaa kantaa. Tähän mennessä yrityksen isoin kampanja on ollut vuosien 2009-2011 kansainvälisen ihmiskaupan vastaisen kampanja yhdessä ECPAT Internationalin kanssa ja nyt täydet paukut laitetaan peliin maailmanlaajuisen kosmetiikan eläinkoekiellon saavuttamiseksi. Kosmetiikan eläinkokeet ovat käytännössä täysin turhia sillä luotettavia vaihtoehtoisia testaumetodeja on tänä päivänä olemessa jo varsin laajasti.
Cruelty Free Internationalin mukaan osa tutkimuksista osoittaa, että kosmetiikan eläinkokeet ennustavat ihmisissä syntyviä reaktioita vain 40-60% tarkkuudella. Vaihtoehtoisilla testausmenetelmillä päästään kuitenkin jopa 80% tarkkuuteen. The Body Shopin pääasiallisesti käyttämät vaihtoehtoiset testausmenetelmät ovat tietokoneanalyysi, keinoiho ja ihmistestit.
Vaihtoehtoisista menetelmistä tätä sci-finörttiä kiinnostaa erityisesti L’Oréalin kehittämä EpiSkin-keinoiho, jolla voidaan testata ihoärsytystä. Ihmistesteihin tuotteet pääsevät koostumuksen viimeistelyvaiheessa jolloin tuotetta testataan vapaaehtoisilla lapputestein. Tietokoneanalyysissa käytetään hyväksi jo olemassolevaa dataa
Puhuttaessa The Body Shopista ja kosmetiikan eläinkokeista on pakko mainita ainakin muutamalla sanalla se, että The Body Shopin omistaa tällä hetkellä kosmetiikkajätti L’Oréal. Monelle The Body Shopin ja L’Oréalin omistajuussuhde on punainen vaate, mutta itse näen asian hyvin samalta kantilta kuin The Body Shopin perustaja Anita Roddick. Roddick on perustellut yrityksensä myymistä brittilehti The Guardianin haastattelussa troijan puuhevos –taktiikalla. Myymällä The Body Shopin L’Oréalille Roddick näki mahdollisuuden vaikuttaa kosmetiikkabisnekseen ison yrityksen sisältä käsin.
Kuluttajina äänestämme kukkarollamme ja valitsemalla L’Oréalin omistamasta repertuaarista eläinkokeettomien merkkien (esim. The Body Shop, NYX ja Urban Decay) tuotteita kerromme halustamme tukea kosmetiikan eettisiä valintoja. Eläinkokeettoman Euroopan näkökulmasta saattaa tuntua merkityksettömältä suosia eläinkokeetonta kosmetiikkaa, mutta koska muulla maailmalla on vielä paljon tehtävää on valinnoillamme väliä. Itse en ole siirtynyt (ainakaan vielä) kokonaan eläinkokeettomaan kosmetiikkaan, mutta pyrin käyttämään eurojani mahdollisimman vähän sellaisten merkkien tuotteisiin jotka mahdollisesti testaavat eläimillä Euroopan ulkopuolella.
Käy allekirjoittamassa vetoomus kosmetiikan eläinkokeiden lopettamiseksi täällä ja ole mukana vaikuttamassa tärkeän asian puolesta!
Vastaa