Tuotteet on ostettu itse.
Juttu sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit on merkitty tähdellä *.
Tilaamalla linkkien kautta tuet blogin serverimaksuja.
Olen tänä kesänä tutkimus mikä olisi paas fysikaalinen aurinkovoide kasvoille. Tajusin nimittäin viimein viime kesänä, että kemialliset aurinkosuojat ärsyttävät silmiäni ja niimpä aikaisemmat suosikkini joutuivat syrjään. Kropalle valitsen kemiallisen aurinkovoiteen, mutta kasvoilla fysikaalinen aurinkovoide on ainoa mahdollinen valinta. Olen kokeillut useampaa ja löytänyt viimein itselleni parhaat fysikaaliset aurinkovoiteet kasvoille.
Miten fysikaalinen aurinkovoide eroaa kemiallisesta aurinkovoiteesta?
Kemiallisten aurinkovoiteiden teho perustuu ainesosiin, jotka imevat auringon säteilyn itseensä muuttaen sen lämpöenergiaksi. Kemiallisia tai absorboivia aurinkosuoja-aineita ovat värittömät oxybenzone, octinoxate, octisalate ja avobenzone. Kemiallisen aurinkosuoja alkaa vaikuttaa iholla noin puolen tunnin päästä levittämisestä. Kemiallisten filtterien koostumus on usein kosmeettisesti miellyttävämpi kuin fysikaalisten suojien.
Fysikaalisten aurinkovoiteiden teho perustuu heijastaviin suodattimiin joita ovat sinkkioksidiin (zinc oxide) tai titaanidioksidiin (titanium diokside). Nämä aineet ovat väriltään valkoisia ja tämän vuoksi fysikaalisista aurinkovoiteista jää iholle toisinaan selkeä valkoinen huntu. Fysikaalisen aurinkovoiteet muodostavat siis iholle suojaavan kalvon, joka heijastaa auringon haitalliset UVA- ja UBS-säteet pois iholta. Monissa meikkivoiteissa yksi ainesosista on titaanidioksidi ja siihen perustuukin meikkivoiteiden SPF-luokitus. Fysikaalinen aurinkovoide kasvoille on usein kemiallista parempi valinta, sillä fysikaaliset filtterit saattavat olla hieman paremmin siedettyjä kasvojen herkällä iholla.
Lisää eroista voit lukea esimerkiksi Teknokemian yhdistyksen sivuilta.
Mádara plant stem cell age-defying sunscreen SPF 30
Mádara plant stem cell age-defying sunscreen SPF 30* on luonnonkosmetiikan sävytetty fysikaalinen aurinkovoide kasvoille. Filterinä on sinkkioksidi. Jolien verkkokaupassa Mádaran aurinkovoide maksaa 33,50€ ja tuotettu tuubissa on 40ml. Fysikaalisen aurinkovoiteen sävyttäminen on minusta nerokas keksintö, jolla onnistutaan kokonaan eliminoimaan sinkkioksidista kasvoille jäävä valkoinen kajo. Sävyjä on yksi, invisible nude, joka kuitenkin valitettavasti on minulle hiukan liian tumma. Meikkivoiteen alla aavistuksen liian tumma sävy ei haittaa, mutta yksinään käytettynä en saa häivytettyä voidetta kauniisti kaulaan ja hiusrajaan. Koostumukseltaan Mádara muistuttaa hyvin paljon sävyttäviä kasovovoiteita jättäen kuitenkin hiukan liian kiiltävän pinnan.
Avène Sun mineral fluid SPF 50
Miten niin liikaa? -blogin Elisan suosituksesta ostin kokeiluun Avène Sun mineral fluid SPF 50 * -aurinkosuojan. Apteekkituotteet.fi -verkkokaupasta hinta 14,25€. Tuotetta pullossa on 40ml. Avènen teho perustuu Mádaran tavoin sinkkioksidiin ja koostumus on hyvin perinteisen aurinkorasvan kaltainen. Vähän rasvainen, mutta samalla kertaa jännällä tavalla mattaisen kuiva. Toivoin Avènesta aurinkosuojaa meikittömiin päiviin, mutta huomasin, että jos levitän aurinkovoidetta kasvoille tarvittavan määrän eli puolikkaan teelusikallisen, olen valkoinen kuin haamu.
Kumpikaan fysikaalisista aurinkovoiteista kasvoille ei siis osoittautunut yksinään juuri minulle optimaaliseksi. Eräänä kauniin kesäisenä torstaina sain kuitenkin kuningasidean. Mitä jos sekoittaisin näitä kahta aurinkovoidetta keskenään? Truuttasin kädelle puolet Mádaraa, puolet Avènea, sekoitin ja levitin kasvoille ja voilá, minulla oli hetkessä kustomoitu iholleni täydellisesti häivyttyvä aurinkovoide. Ei tietoakaan valkoisesta hunnusta tai likaisen näköisesti naamasta ja ikävistä rajoista kaulalla ja rintakehällä. Myös koostumus oli täydellinen. Iholle ei enää jäänyt kiiltävän rasvaiseksi, vaan kasvoille tuli himmeän kuulas ja heleä pinta. Kahden aurinkovoiteen ostaminen kerralla saattaa tuntua kalliilta, mutta toki tämä kombo kestää myös kahden pullon verran.
Toinen keino saada valkoisen hunnun jättävä fysikaalinen aurinkosuoja häivyttymään kasvoille kauniimmin, on sekoittaa sen joukkoon pieni tippa meikkivoidetta. Esimerkiksi Lumene Invisible illumination instant glow beauty serum* sekoittuu kauniisti ainakin Avènen aurinkovoiteen kanssa.
Onko fysikaaline aurinkoide kemiallista aurinkovoidetta parempi?
Parin viime vuoden ajan aurinkovoiteiden ympärillä on kuhissut. Toiset puhuvat intohimoisesti fysikaalisten aurinkovoiteiden puolesta ja toiset taas ylistävät kemiallisten aurinkovoiteiden koostumusta. Suosikkinsa on kaikilla. Tärkein kuitenkin tuntuu unohtuneen, paras aurinkosuoja on se, jota tulee käytetyksia tarpeeksi ja tarpeeksi usein. Vain iholle levitetty aurinkovoide suojaa auringon haitallisilta säteiltä, jotka aiheuttavat ihon ennenaikaista vanhenemista ja pahimmassa tapauksessa ihosyöpää. Ilmaston lämpenemisen vuoksi myös Suomessa UV-indeksi on yhä useammin haitallisella tasolla.
Itse pidän kemiallisten suojien koostumuksesta enemmän, ne ovat usein ohuempia eivätkä jätä iholle valkoista varjoa. Erityisesti kasvoille tarkoitetuissa aurinkosuojissa kemialliseen filtteriin nojaavat omaatvat kosmeettisesti miellyttävämmän koostumuksen. Monella on kuitenkin sama ongelma kuin minulla, kemialliset aurinkosuojat saavat silmät kirvelemään tai vuotamaan. Vaikka aurinkovoidetta levittäisi kasvoille hyvin varovaisesti silmänympärysihoa vältellän, etenkin kesällä kasvotkin hikoavat sen verran, että jossain vaiheessa aurinkovoidetta ajautuu sen verran lähelle silmää, että kirvelevä vuotokohtaus on väistämätön.
Suositko sinä kemiallista vai fysikaalista aurinkovoidetta kasvoilla?
Mä käytän molempia. Tärkeintä on koostumus ja se miten tuote sopii meikin alle. 🙂
Käyttäisin kemiallisia myös kasvoilla, jos vaan silmät sen kestäisi, mutta kun ei vaan kestä. Ihan sama kuinka nätisti yrittää laittaa ja olla laittamatta liian lähelle silmiä, niin jossain vaiheessa päivää sitä kuitenkin ajautuu silmään 🙁